De Shetland pony is afkomstig van de Shetland eilanden, tweehonderd kilometer ten noorden van Schotland, maar is intussen ook al ruim honderd jaar in Nederland aanwezig en heeft in ons land een grote opgang gemaakt. De Shetland pony behoort tot de kleinste paardenrassen; de maximum stokmaat is 1.07m. Het is ook één van de oudste paardenrassen. De fokkerij vindt plaats binnen de reglementen van het Nederlands Shetland Pony Stamboek (NSPS), dat in 1937 is opgericht en daarmee ook het oudste ponystamboek in Nederland is.

De stokmaatindeling in Nederland van de Shetland pony is als volgt:

De minimaat pony met een stokmaat t/m 86 cm
De kleine maat pony met een stokmaat van 87 t/m 92 cm
De middenmaat pony met een stokmaat van 93 t/m 98 cm
De grote maat pony met een stokmaat van 99 t/m 107 cm

 

Sober
De Shetland pony is zeer sober. Hij staat nog dicht bij de natuur en onderscheidt zich van andere paarden- en ponyrassen door de zware winterbeharing. Hij kan zonder bezwaar het gehele jaar buiten blijven, als hij maar een droog beschut plekje ter beschikking heeft.

Veelzijdig
De Shetland pony is bijzonder veelzijdig. Oorspronkelijk is hij  in Nederland geïntroduceerd als de vervanger van de trekhond. In verhouding tot zijn lichaamsgewicht kan hij geweldige prestaties leveren en is, verhoudingsgewijs, het sterkste paardenras ter wereld. Maar ook als lastdier is de Shetland pony in staat zeer zware vrachten over grote afstanden te vervoeren. Nu het economisch gebruik op de achtergrond is gekomen, blijken het goede recreatiepony’s te zijn. Het aangespannen rijden neemt sterk toe, niet alleen recreatief, ook voor concoursrijden is grote belangstelling. En in de spectaculaire tak van het aangespannen rijden, de samengestelde wedstrijden, laat de Shetland pony zich ook terdege gelden. Als eerste rijpony voor kinderen is de Shetland pony bijzonder geschikt. Het zijn uitstekende speelkameraadjes en door hun geringe grootte wekken ze het vertrouwen van jonge kinderen eerder dan grotere pony’s. Er worden er ook dressuur -en springwedstrijden voor kinderen met Shetland pony’s georganiseerd.

Waar komen ze vandaan?
De Shetland pony komt van de gelijknamige eilanden ten noordoosten van Schotland. Het is er altijd koud en winderig en er groeit bijna niets eetbaars. Een ponyras dat zich onder dergelijke omstandigheden staande moet houden is taai, sober en sterk. Daarnaast moet het klein zijn, want er is immers maar weinig voedselaanbod! Voor een betere bescherming tegen regen, wind en kou, krijgt de Shetland pony in het winterseizoen een super dikke vacht. Ook staart en manen zijn om deze redenen weelderig.

 

Kleur De shetlanpony komt in heel veel kleuren voor. Eigenlijk mag een shetlandpony alle kleuren hebben. De meest voorkomende kleuren zijn zwart en vos. In de mini maat komen de meeste kleuren voor, naarmate de pony’s groter worden komen er minder kleuren voor. In de grote maat zijn de meeste pony’s dan ook zwart met een paar vossen en bonten. Een bonte pony kan elke kleur als basis hebben, zo zijn er ook schimmelbonten, isabelbonten etc. Er zijn erg veel kleuren mogelijk bij de shetlandpony, daarom is het ook erg ingewikkeld om alle kleuren te onderscheiden en te benoemen. Een schimmel kan ook nog verschillende kleuren als basis hebben, bijvoorbeeld zwart, bruin of vos. Dan zijn er ook nog schimmels die naarmate ze ouder worden wit worden en schimmels die altijd grijs blijven. Ook de kleur vos heeft veel tinten, dit loopt uiteen van licht beige met witte manen en staart tot erg donker bruin, de zogenoemde koffievos. Daarbij komen nog vele aftekeningen zoals een kol, bles, snep, wit been of sokje. 

Verzorging De Shetlandpony heeft zijn populariteit voor een deel te danken aan de makkelijke en goedkope manier waarop hij verzorgt kan worden. Dit wil niet zeggen dat de Shet geen verzorging nodig heeft! De vacht van de Shetlandpony bestaat uit een dikke wollige pak haren als onderlaag waar weer langere dekharen overheen vallen. De kou kan niet door de dubbele laag heen dringen en de regen glijdt langs de dekharen naar beneden. Het water komt nooit door de dikke onderlaag. Zo houdt de Shetlandpony zich droog en warm. De lange haren aan de benen (het behang) beschermen de Shetlandpony tegen takken, stenen en andere scherpe voorwerpen. De brede pluim haar boven aan de staart beschermd het kruis van de Shetlandpony om te voorkomen dat er water tussen de benen van de pony loopt. Bij slecht weer staan Shetlanders meestal met het hoofd naar beneden en de achterhand richting de wind. De volle staart van de Shetlandpony houdt zo het meeste aan regen en kou tegen. Ook de haren in de oren en onder de kaak van de Shetlandpony hebben een beschermende functie tegen de kou. Ook in de zomer zijn de haren heel belangrijk! Met zijn dikke staart zwiept de pony de insecten van zich af. De oog,- en neusharen beschermen deze gevoelige plekken tegen kleine beestjes. De vacht van de pony past zich in de zomer aan. Als de pony goed in conditie is verliest hij snel zijn wintervacht en word hij mooi glad!

 

Voeding; Het valt niet altijd mee om een Shetlandpony het hele jaar in conditie te houden. Zomers worden ze vaak te vet omdat ze dan veel eiwitten binnen krijgen van het verse gras. Het gras waar ze het einde van de winter mee moeten doen is daarin tegen sober en bevat weinig energie. Het gevolg is dat de pony’s weinig voeding binnen krijgen en daardoor snel veel kilo’s kwijt raken. Het lastige is dat je dit niet altijd meteen ziet door de dikke wintervacht. Of de pony bij gevoerd moet worden en hoeveel hangt vaak af van een aantal dingen. Is de pony dragend of zoogt het een veulen. Of is het een men,- of rijpony. De gene die de pony voert moet er kijk op hebben en de conditie van de pony goed in de gaten houden. Een pony die goed in conditie is heeft een glanzende vacht, stralende ogen en een vlotte verharing in het voor,- en najaar. Een pony die te vet is , heeft meestal een dikke kap op de nek zitten en enorm veel vlees op de rug liggen. De pony mag natuurlijk ook niet te mager zijn. Dit komt bij Shetlandpony’s ook maar weinig voor. De ribbenkast mag wel gevoeld worden maar niet gezien. Het is belangrijk dat de pony’s vers voer en water krijgen. Het water dient helder te zijn. En het voer moet vers zijn, ook is het belangrijk dat het hooi fris ruikt. Schimmel en stof moeten uitgesloten zijn in het hooi. Zomer; In de zomer is het belangrijk dat de Shetlandpony niet in al te vers gras loopt, hierdoor krijgen ze veel te veel eiwitten binnen en worden ze snel te vet. Het is ook niet de bedoeling dat ze op te kale grond lopen, vaak zie je dan dat ze grond of mest gaan eten. Hier kunnen ze ontzettend ziek van worden. Winter; De Shetlandpony kan zich zolang het weiland er goed uitziet goed redden met het gras wat er staat. Als de pony een extra prestatie moet leveren, door het bijvoorbeeld zogen of dragen van een veulen is het wel belangrijk dat de pony bij gevoerd word. Goed hooi of kuilgras zijn de basis. Daarnaast kun je bijv. brokken bijvoeren. Bij een klein laagje sneeuw op de wei kan de pony zich goed redden, met zijn neus duwt hij de sneeuw weg om bij het gras te komen. Vriest het hard is het wel noodzakelijk de pony hooi bij te voeren.