Paarden kunnen soms heftig reageren als ze schrikken. En dat vinden veel mensen best eng. Zeker kinderen. Want een paard is al zo groot en sterk….
Paarden zijn vluchtdieren van nature. Dat betekent dat ze willen wegrennen bij gevaar. Dus als paarden schrikken zal dat hun instinctieve reactie zijn. En als die reactie tot gevolg heeft dat je geen controle meer hebt over het paard, heb je een probleem. Dat wil je natuurlijk niet als je een buitenrit maakt of meedoet aan een wedstrijd.

Wat is het doel van schriktraining?
Het doel van schriktraining is het paard te leren omgaan met allerlei prikkels. Hoe vaker je met het paard traint in een veilige omgeving, hoe minder heftig het paard zal reageren. Die prikkels worden vaak veroorzaakt door allerlei dagelijkse dingen die het paard opeens ziet: voertuigen, vuilcontainers, verplaatste strobalen, etc. Prikkels kunnen ook veroorzaakt worden door klapperend zeil, bewegend plastic, open klappende paraplu’s, etc. Door het paard te confronteren met zulke prikkels tijdens de trainingen, zal de heftige reactie van het paard afnemen.
De training vergroot ook het vertrouwen tussen jou en het paard. Niet in de laatste plaats omdat je zelf ervaring opdoet met dergelijke situaties en dus weet hoe je moet reageren. Je leert veel verschillende situaties op te lossen. Daardoor wordt je eigen zelfvertrouwen groter! En als jij rustig blijft, wordt het vertrouwen van het paard in jou ook weer groter…!